
Przyjazne środowisku polimery ze związku ze skórek cytrusów
21 lipca 2017, 12:01Naukowcy z Katalońskiego Instytutu Badań Chemicznych opracowali metodę uzyskiwania poliwęglanów z dwutlenku węgla i tlenku limonenu, monoterpenu z owoców cytrusowych.

Wielokrotny replay
20 listopada 2007, 09:51Eksperymenty na śpiących szczurach ujawniły, jak dochodzi do przekształcenia wydarzeń mijającego dnia we wspomnienia przechowywane w pamięci długotrwałej. Wydaje się, że w czasie, gdy ciało odpoczywa, mózg parę razy odtwarza kluczowe zajścia w kilkakrotnym przyspieszeniu.

Problemy z autofagią przyczyniają się do miażdżycy
10 kwietnia 2012, 10:11Zaburzenia autofagii wywołują stan zapalny w ścianach tętnic, a to jeden z objawów miażdżycy (Cell Metabolism).

Bangladeski projekt gawial
14 sierpnia 2017, 13:47Pod koniec zeszłego tygodnia bangladescy specjaliści podjęli próbę rozmnożenia krytycznie zagrożonych gawiali. Trzydziestosześcioletnia samica z zoo z północnego wschodu kraju trafiła do Dhaki, gdzie jej towarzyszem będzie starszy samiec, zaś 40-letni samiec został zwrócony do ogrodu zoologicznego w Radźszahi (tutaj z kolei pozostały tylko samice).

Jak nie od góry...
14 grudnia 2007, 00:00Aktywiści próbujący walczyć z globalnym ociepleniem chyba są bez szans. Nie dość, że ich próby zmiany wpływu ludzkości na środowisko napotykają na wielki opór, to jeszcze okazało się, że sprzeciwia im się sama Ziemia. Najnowsze badania wskazują bowiem, że za szybkie topnienie lodu pokrywającego Grenlandię odpowiada nie tylko efekt cieplarniany, ale też przynajmniej jedna plama gorąca (ang. hot spot) z magmą roztapiającą lodowiec.

Budzenie kurczaka w jaju
7 maja 2012, 06:12Kanadyjsko-hiszpańskie badania obrazowe ujawniły, że płody kur budzą się w jajkach, słysząc sygnał alarmowy własnego gatunku. Mózg nie reaguje jednak na równie głośne, ale pozbawione dla ptaków znaczenia dźwięki (zastosowano dźwięki zbliżone spektralnie i czasowo).

Szkielet z jaskini datowany dzięki stalagmitowi z kości biodrowej
5 września 2017, 09:54W jaskini Chan Hol w pobliżu miasta Tulúm w stanie Quintana Roo w Meksyku znaleziono prehistoryczny ludzki szkielet. Stalagmit wskazuje, że ma co najmniej 13 tys. lat.

Sto lat życia z superwinem
7 stycznia 2008, 12:50Zespół Yuejina Wanga z Northwest Agricultural and Forestry University w Yangling wyhodował odmianę winogron, które zawierają 6-krotnie więcej rezweratrolu. To jeden ze związków fenolowych czerwonego wina, któremu zawdzięcza ono korzystny wpływ na zdrowie.

Bez handlu ani rusz
30 maja 2012, 15:18Choć dotąd wspominano raczej o klimacie, wydaje się, że to zmiana we wzorcach handlu towarami o kluczowym znaczeniu przyczyniła się w największym stopniu do upadku klasycznej cywilizacji Majów ok. 1000 lat temu.

Duże ilości cukrów nawet u zdrowych podwyższają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
6 października 2017, 12:31Zdrowi ludzie, którzy spożywają dużo cukru, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.